Quote

Πορτοκάλι

Το ελληνικό πορτοκάλι είναι ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας. Οι εταιρίες του εξωτερικού το έχουν σε μεγάλη εκτίμηση καθώς περιέχει ελάχιστα υπολείμματα φυτοφάρμακων. Το περιβάλλον της χώρας μας είναι ιδανικό για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και δεν χρειάζονται πολλά χημικά για ανάπτυξη και συντήρηση των δέντρων. Μόνο το 2011 εξήχθησαν στις ξένες αγορές περίπου 400.000 τόνοι! Εφόσον? πορτοκάλια υπάρχουν δεν έχεις καμία δικαιολογία να αγοράσεις έτοιμους χυμούς, με ακριβή τιμή, ελάχιστη περιεκτικότητα σε φρούτο και πολλή ζάχαρη. Μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου πορτοκαλοπροιόντα και να γλιτώσεις χρήματα από το σούπερ-μάρκετ.

Βήμα πρώτο:

Σε μια βόλτα στην λαϊκή αγορά μπορείς να βρεις πορτοκάλια σε χαμηλή τιμή και να τα αγοράσουμε σε μεγάλη ποσότητα. Καλό είναι να αναζητήσεις τους πάγκους των παραγωγών, που προσφέρουν σε χαμηλότερη τιμή, καθώς δεν υπάρχουν μεσάζοντες. Μπορείς επίσης  να έρθεις σε συνεννόηση με τον παραγωγό να χαμηλώσει την τιμή, εφόσον πρόκειται να αγοράσεις μεγάλη ποσότητα. Διάλεξε βαριά πορτοκάλια για το μέγεθος τους, για να έχουν πολύ χυμό.

Βήμα δεύτερο:

Επιστρέφοντας στο σπίτι, μπορείς να φυλάξεις τα φρούτα στο ψυγείο και όταν βρεις χρόνο να τα επεξεργαστείς με τον κατάλληλο τρόπο, για να συντηρηθούν για καιρό. Δεν χρειάζεται να βιαστείς! Τα πορτοκάλια διατηρούνται στο ψυγείο, άπλυτα,  περίπου 3 εβδομάδες.

Βήμα τρίτο:

Χρησιμοποίησε το ξύσμα

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την μισή ποσότητα από τα πορτοκάλια για να αποθηκεύσεις ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού. Ξύσε τα πορτοκάλια και φύλαξε το ξύσμα σε μικρά σακουλάκια στην κατάψυξη. Επίσης μπορείς να κρατήσεις 3-4 φλιτζάνια ξύσμα στην άκρη και να φτιάξεις εκχύλισμα πορτοκαλιού, για την ζαχαροπλαστική. Ρίχνεις το ξύσμα σε ένα βαζάκι, το σκεπάζεις με τσίπουρο και το διατηρείς στο ψυγείο! Έτσι, όταν θες να αρωματίσεις το κέικ ή τα κουλουράκια σου χρησιμοποιείς φυσικό πορτοκάλι! Φρόντισε τα πορτοκάλια σου να είναι βιολογικά. Μπορείς όμως να αγοράσεις φτηνά πορτοκάλια, που δεν είναι βιολογικά και να τα πλύνεις με χλιαρό νερό για να φύγει το κερί.

Φτιάξε φυσικό χυμό στιγμής!

Στίβεις τα πορτοκάλια, από τα οποία αφαίρεσες το ξύσμα. Αναμιγνύεις τον χυμό πορτοκαλιού με λίγη ζάχαρη, τον βάζεις σε παγοκυψέλες και τον διατηρείς στην κατάψυξη. Τα πρωινά που έχεις όρεξη για χυμό πορτοκαλιού ρίχνεις 2-3 παγάκια σε ένα ποτήρι με λίγο χλιαρό νερό και περιμένεις να λιώσουν τα παγάκια.  Ο χυμός μπορεί να είναι λίγο νερωμένος αλλά περιέχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φρούτο από τους έτοιμους χυμούς! (Επίσης, μπορείς να ρίξεις 2-3 παγάκια πορτοκαλιού στο ταψί με τις πατάτες φούρνου? Η γεύση τους είναι ανεπανάληπτη! Θα με θυμηθείς!)

Χρησιμοποίησε την φλούδα!

Ένας άλλος τρόπος να βάλεις το πορτοκάλι στην διατροφή σου είναι να φτιάξεις γλυκό πορτοκάλι ή μαρμελάδα για το πρωινό σου. Δεν πετάς τίποτα! Χρησιμοποιείς τις φλούδες από τα στυμμένα πορτοκάλια! Τις κόβεις σε μικρά κομμάτια και τις ζυγίζεις. Τις ρίχνεις σε μια κατσαρόλα και προσθέτεις ίδια ποσότητα ζάχαρης. Βράζεις το μίγμα περίπου μισή ώρα, μέχρι να δέσει? και έτοιμη η σπιτική μαρμελάδα-γλυκό κουταλιού!  Τόσο απλά! Την αποθηκεύεις σε αποστειρωμένα βαζάκια, κλείνεις σφιχτά το καπάκι και αναποδογυρίζεις τα καπάκια για να δημιουργηθεί κενό αέρος. Έτσι, έχεις πορτοκάλι για όλο τον χρόνο.

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και πιο αγαπητά φρούτα του Έλληνα καταναλωτή και βρίσκεται στις αγορές σχεδόν όλο τον χρόνο. Οι πρώιμες ποικιλίες ωριμάζουν από τον Οκτώβριο ενώ οι όψιμες ποικιλίες τους καλοκαιρινούς μήνες. Η θρεπτική του αξία είναι διάσημη: Έχει εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση, αφού περιέχει πάνω από 170 αντιοξειδωτικές ουσίες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η χρήση του στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική είναι επίσης διάσημη. Το μόνο που χρειάζεται είναι δυο μέρες τον χρόνο, το «Πορτοκαλοσαββατοκύριακο», όπως λέω και γω. Η λαϊκή του Σαββάτου και η μαγειρική της Κυριακής. Μπορείς να βάλεις και τα παιδιά σου να συμμετάσχουν στο πορτοκαλοπαιχνίδι. Θα αισθανθούν πολύ περήφανα για αυτά που έφτιαξαν μόνοι τους και μετά θα θέλουν φανατικά να τα καταναλώσουν! Ακόμα επιμένεις πως είναι δύσκολο να βάλεις το πορτοκάλι στην διατροφή σου;

INFO για Πορτοκάλι από Wikipedia

Η πορτοκαλιά (επιστ. Κιτρέα η σινική, Citrus ? sinensis) είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, αειθαλές φυτό που ανήκει στην τάξη των Σαπινδωδών και στην οικογένεια των Ρυτοειδών (Rutaceae) (= Εσπεριδοειδών (Hesperidaceae)). Από τα σημαντικότερα εσπεριδοειδή έχει καταγωγή από την Ινδία και την Κίνα. Γνωστή από τα αρχαία χρόνια όμως η εντατική της καλλιέργεια άρχισε από το 10 μ.Χ. αιώνα στη βόρεια Αφρική. Γύρω στο 1490 έφτασε στις μεσογειακές περιοχές από Πορτογάλους θαλασσοπόρους και πιθανολογείται ότι σε αυτούς οφείλει το όνομα της. Στη συνέχεια από την Ελλάδα διαδόθηκε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και Ισπανοί ιεραπόστολοι την μετέφεραν στη βόρεια Αμερική.
Η πορτοκαλιά δεν αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , το πολύ μέχρι και 4 βαθμούς υπό το μηδέν για το λόγο αυτό καλλιεργείται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές με ήπιο χειμώνα. Είναι μικρό δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 8 μέτρα και σπάνια τα ξεπερνά. Ο κορμός της είναι λείος και ίσιος, οι ρίζες της πλούσιες , θυσανωτές που δεν φτάνουν όμως σε μεγάλο βάθος.
Τα κλαδιά της πορτοκαλιάς σχηματίζουν γωνίες και απλώνουν, είναι κυλινδρικά και έχουν ελαστικότητα έτσι μπορούν να αντέχουν αρκετά μεγάλο βάρος καρπών αν και λυγίζουν. Τα φύλλα της είναι μετρίου μεγέθους, πλατιά, λεία, στιλπνά και φέρουν μίσχους με πτερύγια. Κατά το μήνα Απρίλιο κάποια από τα παλιά φύλλα πέφτουν και αντικαθίστανται από καινούργια. Τα άνθη της είναι λευκά, αρκετά μεγάλα και εύοσμα , βγαίνουν δε την άνοιξη μεμονωμένα από τους βλαστούς. Λίγο αργότερα από τους οφθαλμούς των φύλλων βγαίνουν νέοι βλαστοί που ανθοφορούν κατά ομάδες. Από τα άνθη αυτά δένονται καρποί σε μικρό ποσοστό ενώ τα περισσότερα πέφτουν. Όταν από τα 10 άνθη δέσει 1 καρπός τότε η καρποφορία του δέντρου κρίνεται πολύ ικανοποιητική.
Η πορτοκαλιά ανθίζει μία φορά το χρόνο και η ανθοφορία της κρατάει 5-7 εβδομάδες. Ο καρπός της πορτοκαλιάς είναι το πορτοκάλι ή εσπερίδιο. Το δέντρο ευδοκιμεί σε μία μεγάλη εδαφική ποικιλία, όμως προτιμά τα αμμοπηλώδη εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με εμβολιασμό συνήθως δέντρων που αναπτύσσονται από σπορά καλής ποιότητας πορτοκαλιών. Χρησιμοποιούνται επίσης δέντρα νεραντζιάς και μανταρινιάς. Οι πορτοκαλιές δίνουν καλή καρποφορία για 80 περίπου χρόνια ενώ υπάρχουν και δέντρα που καρποφορούν και μετά από 100 ή περισσότερα χρόνια. Οι πρώιμες ποικιλίες ωριμάζουν τους καρπούς τους από το μήνα Οκτώβριο ενώ οι όψιμες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Υπάρχουν 160 περίπου ποικιλίες πορτοκαλιάς, οι πιο σημαντικές που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι:
1.-Βαλέντσια. Ξενική ποικιλία που ωριμάζει από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και έτσι επιτρέπει στους παραγωγούς να εφοδιάζουν την αγορά με πορτοκάλια και τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ποικιλία αυτή είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και προσαρμόζεται εύκολα σε πολλούς τύπους εδαφών , δίνει δε εύγευστα πορτοκάλια πολύ καλής ποιότητας.
2.-Χίου. Δίνει μικρούς καρπούς και ωριμάζει από τα μέσα Νοεμβρίου.Ο καρπός της έχει πολλά σπόρια , δίνει λίγο χυμό και είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στη μεταφορά.
3.-Άρτας. Οι καρποί της ποικιλίας αυτής είναι σφαιρικοί , έχουν λεπτό περικάρπιο υπόξινη γεύση και είναι εξαιρετικά αρωματικοί. Η ωρίμανση τους γίνεται κατά τον Ιανουάριο.
4.Σουλτανί του Φόδελε. Δίνει μεγάλους ωοειδείς καρπούς με φλούδα που αφαιρείται εύκολα , πολύ νόστιμη σάρκα με πλούσιο χυμό.
5.-Μέρλιν. Γνωστή ποικιλία με πολύ εύγευστους καρπούς και χυμώδεις ,καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.
6.-Σαγκουίνι. Λέγεται και αιματόσαρκος ποικιλία εξαιτίας της κόκκινης σάρκας των καρπών της.Είναι ξενικής προέλευσης. Πολύ εύγευστοι και χυμώδεις καρποί δίνουν χυμούς πλούσιους σε βιταμίνες.
πηγή : wikipediaΜην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*