Quote

Ρεβανί – Ραβανί

IMG_0170

Το ρεβανί ένα γλυκό παραλλαγές και θα το ανακαλύψεις σε πολλές κουζίνες διεθνώς. Το ρεβανί της Βέροιας θεωρείται ένα από τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα και είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Στην Νότια Ελλάδα το ακούς ως “ραβανί” και στην Βόρεια  ως “ρεβανί”.

Δείτε πρώτα την βόλτα μας στην Βέροια όπου απολαμβάνουμε Ρεβανί και μετά πάμε στη συνταγή!

Πάμε όμως να δούμε πως φτιάχνεται.

Υλικά: 1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι ΚΟΡΦΗ πλήρες 1/2 κεσεδάκι σπορέλαιο 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ 20 γρ. baking powder 3 αυγά ελευθέρας βοσκής ΑΥΓΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ξύσμα πορτοκαλιού Λίγο αλάτι Ιμαλαΐων Saltic για το σιρόπι 2,5 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερο τα βράζω για 10 λεπτά

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ χτυπάς τα αυγά και τη ζάχαρη με σύρμα, προσθέτεις το ξύσμα πορτοκαλιού, το λάδι , γιαούρτι, λίγο αλάτι, μπέικιν, σιμιγδάλι και τέλος το αλεύρι. Ανακατεύεις. Λαδώνεις ένα ταψί και ρίχνεις το μείγμα. Ψήνεις για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Για το σιρόπι:  Σε ένα κατσαρολάκι βράζεις για 10 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη.

Σιροπιάζεις αφού κρυώσεις το ρεβανί και το κόψεις , με ζεστό σιρόπι.

Δες και το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής από την εκπομπή Happy Cook

IMG_0172

INFO για ραβανί:

  • Το ραβανί  Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αραβία, στις χώρες τις Μεσογείου και στην Αίγυπτο.

  • Το ραβανί της Βέροιας είναι τόσο ξακουστό που πολλές φορές οι Θεσσαλονικείς πήγαιναν μια βόλτα στην πόλη (που απέχει 73 χλμ) μόνο και μόνο για να φάνε λίγο από το γλυκό.

  • Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο Happy Cook στην Βέροια

IMG_0217

  • Το ίδιο γλυκό παρασκευάζεται και στην Τουρκία φέροντας το ίδιο όνομα με τα ελληνικά, revani, στον Αραβικό κόσμο επίσης όπου αποκαλείται basbousa αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειο φέροντας διάφορα ονόματα.

  • Σε κάποιες παραλλαγές,προστίθεται και τριμμένη καρύδα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με παγωτό καϊμάκι.

IMG_0177



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

4 comments

  1. Κωνσταντίνος

    Ευτύχη πάρα πολύ ωραία η συνταγή. Ένα μεγάλο μπράβο. Μια ιδέα για γενική βελτίωση σχετικά με τις συνταγές. Επειδή αναφέρεις να χρησιμοποιηθεί μισό κεσεδάκι γιαούρτι, τό οποίο είναι συγκεκριμένη ποσότητα, θα ήταν καλά να δίνεις τις ποσότητες σε απόλυτες τιμές γραμμαρίων ή ml και για τα άλλα υλικά. Οι κούπες/φλυτζάνια διαφέρουν από νοικοκυριό σε νοικοκυριό και έτσι θα μπορούσε να υπάρξει δυσαναλογία γιαουρτιού σε σχέση με τα υπόλοιπα συστατικά.
    Αυτά. Και πάλι ευχαριστώ. Χαιρετίσματα από Γερμανία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*