Quote

Vamos Σάμος!

 

Η επόμενη στάση της κρουαζιέρας μας στο Αιγαίο ήταν στην πανέμορφη Σάμο, το νησί του Πυθαγόρα και του Επίκουρου! Στις λίγες ώρες που είχαμε διαθέσιμες εκεί, πήγαμε μία από τις οργανωμένες εκδρομές του κρουαζιερόπλοιου για να δούμε κάποια σημεία ισαίτερου ενδιαφέροντος. Εδώ μπορείς να δεις βασικές πληροφορίες για τη Σάμο μαζί με πολλές φωτογραφίες. Πρίν όμως προχωρήσεις προτείνω να δεις τα 2 βίντεο μας από εκεί. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδέψεις μαζί μας στην πανέμορφη Σάμο:


Η Σάμος είναι ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου περί το μέσον αυτού και ανατολικά του Ικαρίου πελάγους, και ανήκει στον ομώνυμο νομό Σάμου. Το νησί είναι σήμερα γνωστό για το γλυκό μοσχάτο κρασί του “Νέκταρ”, την οργιώδη βλάστηση και τα τουριστικά αξιοθέατά του, αλλά και για τις προσωπικότητες που παρείχε στην ελληνική ιστορία, όπως τον Πυθαγόρα, τον φιλόσοφο Επίκουρο, τον αστρονόμο Αρίσταρχο που φέρεται να σχεδίασε τον πρώτο ηλιοκεντρικό χάρτη και άλλους. Επίσης εκεί παρήχθησαν τα πρώτα χάλκινα αγάλματα και τα αγγεία της Σάμου ήταν ξακουστά το 550 π.Χ

IMG_1061

Το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση την θερινή περίοδο. Από όλα τα νησιά της Ελλάδας είναι εκείνο που βρίσκεται κοντινότερα στην Τουρκία, από την οποία τη χωρίζει το Στενό της Μυκάλης (ή ο επταστάδιος πορθμός, στην αρχαιότητα), που στο ύψος του του Ποσειδωνίου έχει πλάτος γύρω στα 750 μέτρα (ελληνικά χωρικά ύδατα). Η Σάμος είναι από τα ομορφότερα και πιο πράσινα νησιά της Ελλάδας. Εκτός από τις κορυφές του όρους Κερκετεύς όλο το υπόλοιπο νησί καλύπτεται από οργιαστική βλάστηση. Πυκνά δάση, ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα καλύπτουν σχεδόν όλη την έκτασή της από τα υψώματα των βουνών μέχρι τις ακτές.

IMG_1094

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Ηραίον Σάμου Το Ηραίον Σάμου βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά από το Πυθαγόρειο και είναι αφιερωμένο στην θεά Ήρα.
  • Ευπαλίνειο Όρυγμα Βρίσκεται δυο χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο στην αρχαία σήραγγα που μνημονεύεται από τον Ηρόδοτο ως το Αμφίστομο όρυγμα.
  • Σπήλαιο του Πυθαγόρα Βρίσκεται στους πρόποδες του Κέρκη και σύμφωνα με την παράδοση εδώ κατέφυγε για να κρυφτεί ο φιλόσοφος Πυθαγόρας.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου Το μουσείο στεγάζεται σε δυο κτίρια. Το παλιό μουσείο του 1912, το λεγόμενο Πασχάλειον αρχαιοφυλάκειον και το νέο Μουσείο.
  • Αρχαιολογική Συλλογή Πυθαγορείου Η Αρχαιολογική Συλλογή του Πυθαγορείου που στεγάζεται στο ισόγειο του δημαρχιακού κτιρίου.
  • Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Νικολάου Δημητρίου
  • Μουσείο Βυρσοδεψίας στο Καρλόβασι

Εμείς επειδή δεν είχαμε πολύ χρόνο, αφήσαμε τα παραπάνω για άλλη φορά και πήγαμε σε αυτά που ακολουθούν.

DCIM100GOPRO

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ

Πρώτη στάση μας το οινοποιείο της Ένωσης Οινοπ/κών Συνεταιρισμών Σάμου. Η Ένωση διαθέτει δύο σημαντικές οινοποιητικές εγκαταστάσεις, η κάθε μια με τη δική της ιστορία. Tο οινοποιείο στο Kαρλόβασι εξυπηρετεί τα αμπελοχώρια που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ εκείνο στη θέση Mαλαγάρι, λίγο έξω από το Bαθύ, εξυπηρετεί το υπόλοιπο νησί, ενώ φιλοξενεί και τα κεντρικά γραφεία της Ένωσης. Εμείς πήγαμε στο Mαλαγάρι όπου βρίσκεται και το Mουσείο Σαμιακού Oίνου που εγκαινιάστηκε το 2005 και φιλοξενεί σπουδαία εκθέματα για την οινική ιστορία του νησιού. Kαι τα δύο οινοποιεία της EOΣΣ δέχονται επισκέπτες, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. IMG_0569

DCIM100GOPRO

IMG_0570  IMG_0584 IMG_0585

IMG_0592

Το Μουσείο Οίνου διαθέτει εκθέματα μέσα από τα οποία παρουσιάζεται η πλούσια οινοποιητική ιστορία της Σάμου.

IMG_0606 IMG_0607 IMG_0613

Η Σάμος είναι παγκοσμίως γνωστή για τα κρασιά της. Το Μοσχάτο της Σάμου θεωρείται μία από τις πιο χαρακτηριστικές ποικιλίες του οινοποιιτικού χάρτη της Ελλάδας.  Αν βρεθείτε στο οινοποιείο της Ένωσης θα δοκιμάσετε τα εξαιρετικά κρασιά και θα μπορέσετε να αγοράσετε από εκεί σε πολύ καλή τιμή.

IMG_0623 IMG_0625  IMG_0631  IMG_0635   IMG_0641

Ιερά Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής

Δεύτερη στάση, η Ιερά Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής στον λόφο πάνω από το Πυθαγόρειο.  Βορειοδυτικά του Πυθαγορείου, σε μικρή απόσταση, μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένo στα Εισόδια της Θεοτόκου. Υπάρχει μια αρχαία μαρμάρινη εικόνα της Παναγίας, της οποίας όμως δεν διακρίνεται η μορφή. Δίπλα στο εκκλησάκι υπάρχει Αγίασμα.

Έξω από την σπηλιά υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και μερικά κελιά. Το μετόχι της Σπηλιανής ανήκει στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας της Αμοργού. Η Σπηλιανή λέγεται από τους ντόπιους και Καληαρμένισσα.

Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται εύκολα με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα από το Πυθαγόρειο, ακόμα και με ταξί. εμείς πήγαμε με το πούλμαν της οργανωμένης εκδρομής από το Κρουαζιερόπλοιο.

IMG_0861

DCIM100GOPRO DCIM100GOPRO IMG_0685 IMG_0686 IMG_0687   IMG_0716 

Μέσα στο προάυλιο της Μονής βρίσκεται η είσοδος της μεγάλης σπηλιάς. Η θερμοκρασία μέσα είναι αισθητά πιο χαμηλή. Υπάρχει πολύ υγρασία και χρειάζεται προσοχή επειδή τα βράχια γλυστράνε πολύ. Μπορεί έυκολα όμως κάποιος να πάει μέχρι το τέλος της σπηλιάς όπου υπάρχει και το Πανέμορφο εκκλησάκι. Εκεί υπάρχουν οι 2 εικόνες που ειχαν βρεθεί μέσα στη Σπηλιά. Τις είχαν κρύχει εκεί για να μην φτάσουν στα χέρια πειρατών/εισβολέων.

IMG_0689

 

DCIM100GOPRO

IMG_0837 IMG_0840 IMG_0841

Βγήκαμε πάλι έξω και πριν αναχωρήσουμε κάτσαμε στο πίσω μέρος της Μονής όπου έχει ένα υπέροχο “μπαλκόνι” με φανταστική θέα. Από εκεί βλέπεις την κοιλάδα με τις λίμνες, το απέραντο Αιγαίο, το αεροδρόμιο της Σάμου και το Πυθαγόριο, στο οποίο ξεχωρίζει ο πύργος του Λυκούργου του Λογοθέτη.  Ιδανικό μέρος για φωτογραφίες!

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

IMG_0691IMG_0693 IMG_0694  IMG_0696  IMG_0698  IMG_0703

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ

Από εκεί κατηφορήσαμε με το πούλμαν στο Πυθαγόρειο για να δούμε από κοντά τον πύργο αλλά και το γραφικό λιμάνι.

Το Πυθαγόρειο είναι μια πανέμορφη παραλιακή κοσμοπολίτικη κωμόπολη της Σάμου, με ιδιαίτερη κίνηση το καλοκαίρι. Είναι χτισμένο στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού σε απόσταση 12 χιλιόμετρα από την πόλη της Σάμου. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 1.272 κάτοικοι. Το όνομα του οικισμού μέχρι το 1955 ήταν Τηγάνι, οπότε μετονομάστηκε σε Πυθαγόρειο απ’ τη Διεθνή Οργάνωση Πυθαγορείων, προς τιμήν του μεγάλου φιλόσοφου Πυθαγόρα που καταγόταν από τη Σάμο.

Στη θέση του Πυθαγορείου στην αρχαιότητα βρισκόταν η αρχαία πόλη της Σάμου. Το λιμάνι του σημερινού οικισμού ταυτίζεται με το λιμάνι της αρχαίας πόλης, το οποίο ο Ηρόδοτος το περιγράφει ως ένα από τα θαυμαστά έργα του νησιού και θεωρείται το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου. Τα ερείπια των ελληνικών ρωμαϊκών μνημείων και το εντυπωσιακό «Ευπαλίνειο όρυγμα» ή «Υδραγωγείο του Ευπαλίνου», μαζί με το Ηραίο της Σάμου, κηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1992.

Νεότερο αξιόλογο κτίσμα στο Πυθαγόρειο αποτελεί ο πύργος του Λυκούργου Λογοθέτη, που δεσπόζει στην δυτική πλευρά του οικισμού. Χτίστηκε το 1824 και πρόκειται για διώροφο κτίσμα σε οχυρωματική διάταξη.

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO   DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

Από το κάστρο η θέα στο Αιγαίο είναι μαγευτική!

DCIM100GOPRO DCIM100GOPRO   DCIM100GOPRO  DCIM100GOPRO

IMG_0858  IMG_1027

Συνεχίσαμε κατηφορίζοντας στο λιμάνι του Πυθαγορείου με τις ψαρόβαρκες και τις  γραφικές ταβέρνες. Εμείς κάτσαμε για ένα χυμό-καφέ και χαζέψαμε τις κατσικούλες που έχουν οι ψαράδες για μασκότ στα καΐκια.

DCIM100GOPRO  DCIM100GOPRO   DCIM100GOPRO DCIM100GOPRO  DCIM100GOPRO

 

IMG_1029 IMG_1031 IMG_1032 IMG_1033 IMG_1041 IMG_1043 IMG_1044 IMG_1048 IMG_1050 IMG_1056

ΒΑΘΥ – ΣΑΜΟΣ

Αυτό ήταν το Πυθαγόριο της Σάμου, επιστρέφουμε τώρα στο Βαθύ, το κεντρικό λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού. Βασικά το βαθύ έχει μετονομαστεί σε “Σάμος” και σήμερα βαθύ λέγεται το ‘Ανω βαθύ που βρίσκεται χρισμένο στο λόφο πάνω από το λιμάνι. Εκεί ήταν παλιά ο οικισμός για να προστατεύεται απο πειρατές. Από ψηλά η θέα του λιμανιού είναι μαγευτική.

IMG_1057  IMG_1062

Όταν φτάσαμε κάτω όμως και εκεί το σκηνικό ήταν μαγευτικό. ο Ήλιος έδυε και τα χρώματα ήταν πανέμορφα. Στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού γίνονται έργα ανάπλασης και έτσι δεν είναι πάρα πολύ άνετα και όμορφα. Όμως όταν ολοκληρωθούν το σκηνικό θα είναι εντελώς διαφορετικό.

DCIM100GOPRO       DCIM100GOPRO

 

IMG_1114 IMG_1115

Στο Βαθύ έκανα και έναν καινούριο φίλο! τον μικρό Παναγιώτη που ήρθε να με χαιρετίσει και να βγάλουμε φωτογραφία!

DCIM100GOPRO

IMG_1064 IMG_1068   IMG_1078      IMG_1093

IMG_1099

Ο Ήλιος πέφτει και εμείς πρέπει να επιστρέψουμε στο πλοίο μας, το Louis Cristal. Η στάση στη Σάμο ήταν πολύ γεμάτη και όμορφη. περάσαμε τόσο ωραία που λέμε σύντομα να έρθουμε για περισσότερες μέρες στο νησί. Το γεγονός ότι έχει απευθείας πτήση η Astra Airlines από Θεσσαλονίκη μας βολέυει! Οπότε, Σάμο, τα ξαναλέμε σύντομα! 🙂

IMG_1116  IMG_1119

Από τη Σάμο υπάρχει καθημερινά καραβάκι για το κουσάντασι της Τουρκίας. Αν θες να μάθεις αν αξίζει να πας μια μέρα εκεί, δες εδώ.

IMG_1126

IMG_1095 IMG_1098

Αξίζει να αναφέρουμε πως για Σάμο έχει απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη η Astra Airlines

Astra Airlines, Η αεροπορική εταιρία της Θεσσαλονίκης! http://www.astra-airlines.gr

Astra Airlines, Η αεροπορική εταιρία της Θεσσαλονίκης!

Κατά την διάρκεια της πτήσης που είναι κάπου 45 λεπτά! Ο καφές της Astra, και η gopro hero3 πανω στο Galaxy S4 της Ηλέκτρας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Κρουαζιέρα μας μπορείτε να δείτε στο www.LouisCruises.com

louis-cruises

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ SUMMER VLOG TOUR ΕΔΩΜην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*