Σφακιανές πίτες (Κρήτη) | Βήμα βήμα


IMG_7322

Οι σφακιανές πίτες εκτός από παραδοσιακή συνταγή είναι νοστιμότατη και για αυτό και εμείς δεν παραλείπουμε να σας την δείξουμε βήμα βήμα μιας και είναι από τις πιο ιδιαίτερες και γευστικές συνταγές της κρητικής κουζίνας.  Η σφακιανή πίτα, όπως  αναδεικνύει και η ονομασία της είναι γέννημα θρέμα των Σφακιών. Η σφακιανόπιτα είναι λεπτή πίτα και θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με κρέπα γεμιστή. Στην γέμιση της σφακιανής πίτας θα βρεις φρέσκο ανθότυρο, ξυνομυζήθρα ή πηχτόγαλο. Υπάρχει και η νεράτη μυζηθρόπιτα που ανοίγεται στο τηγάνι και η διαδικσία αυτή είναι αρκετά ιδιαίτερη.

Το μέλι που χρησιμοποιούμε είναι αυθεντικό Σφακιανό Μέλι από την οικογένεια Σαβιολάκη. Είναι θυμαρίσιο από τα Σφακιά της Κρήτης όπου είναι η προέλευση της Συνταγής. Είναι ο λόγος που αυτή η συνταγή ακόμα και αν τη φτιάχνουμε σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού, έχει απόλυτο  Σφακιανό χαρακτήρα!

Tips για σφακιανόπιτες:

IMG_7330

Υλικά:
½ κιλό αλεύρι για κάθε χρήση Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ
4 κουταλιές ελαιόλαδο Cretanthos
½ κουταλάκι αλάτι
1 ποτηράκι τσικουδιά
1 ποτήρι νερό
½ κιλό μυζήθρα
150 ml χλυαρό νερό
Σφακιανό μέλι ΣΑΒΙΟΛΑΚΗΣ (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
Για να κάνεις τη ζύμη για την σφακιανή πίτα ανακατεύεις σε ένα μπολ το αλεύρι, την τσικουδιά και το νερό μέχρι να πάρεις μια μαλακή ζύμη. Στην συνέχεια την αφήνεις να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Φτιάχνεις μπαλάκια μυζήθρας  και μπαλάκια ζυμαριού και κλείνεις ένα μπαλάκι μυζήθρας μέσα σε κάθε μπαλάκι ζυμαριού. Μόλις φτιάξεις τα “πουγκιά” τα βάζεις σε μια πάνινη πετσέτα. Τα αφήνεις για 10 λεπτά για να τραβήξουν υγρασία και μετά το πιέζετε σιγά σιγά για να ανοίξουν τα πιτάκια μας. Ψήνεις τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι χρησιμοποιώντας μια χαρτοπετσέτα για να βάλεις λάδι στο τηγάνι. Οι σφακιανές πίτες σερβίρονται ζεστές περιχυμένες με μέλι και ρακή.

Κάνε την συνταγή Bήμα-Βήμα

ΒΗΜΑ 1ο

Για να κάνεις τη ζύμη για την σφακιανή πίτα ανακατεύεις σε ένα μπολ το αλεύρι, την τσικουδιά και το νερό μέχρι να πάρεις μια μαλακή ζύμη. Στην συνέχεια την αφήνεις να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

IMG_7217

ΒΗΜΑ 2ο

 Φτιάχνεις μπαλάκια μυζήθρας  και μπαλάκια ζυμαριού. Για να κάνεις τα μπαλάκια μυζήθρας κλείνεις το τυρί στο χέρι σου και το πιέζεις στην παλάμη σου. Το ίδιο κάνεις και για τα μπαλάκια ζυμαριού.

IMG_7222

ΒΗΜΑ 3ο

Κλείνεις ένα μπαλάκι μυζήθρας μέσα σε κάθε μπαλάκι ζυμαριού. Μόλις φτιάξεις τα “πουγκιά” τα βάζεις σε μια πάνινη πετσέτα. Τα αφήνεις για 10 λεπτά για να τραβήξουν υγρασία και μετά το πιέζετε σιγά σιγά για να ανοίξουν τα πιτάκια μας.

IMG_7233

ΒΗΜΑ 4ο

 Ψήνεις τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι χρησιμοποιώντας μια χαρτοπετσέτα για να βάλεις λάδι στο τηγάνι.

IMG_7208 IMG_7205

ΒΗΜΑ 5ο

Οι σφακιανές πίτες σερβίρονται ζεστές περιχυμένες με μέλι. Συνοδεύονται περίφημα με ρακή.

IMG_7264 IMG_7303 IMG_7345

meli sfakiano

Το Σφακιανό μέλι που χρησιμοποιήσαμε και έκανε την συνταγή 100% Σφακιανή:

sfakiano meli

Κείμενο/έρευνα/φωτογραφίες Ηλέκτρα Αστέρη
electraasteri.gr