Quote

Σφακιανές πίτες (Κρήτη) | Βήμα βήμα

IMG_7322

Οι σφακιανές πίτες εκτός από παραδοσιακή συνταγή είναι νοστιμότατη και για αυτό και εμείς δεν παραλείπουμε να σας την δείξουμε βήμα βήμα μιας και είναι από τις πιο ιδιαίτερες και γευστικές συνταγές της κρητικής κουζίνας.  Η σφακιανή πίτα, όπως  αναδεικνύει και η ονομασία της είναι γέννημα θρέμα των Σφακιών. Η σφακιανόπιτα είναι λεπτή πίτα και θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με κρέπα γεμιστή. Στην γέμιση της σφακιανής πίτας θα βρεις φρέσκο ανθότυρο, ξυνομυζήθρα ή πηχτόγαλο. Υπάρχει και η νεράτη μυζηθρόπιτα που ανοίγεται στο τηγάνι και η διαδικσία αυτή είναι αρκετά ιδιαίτερη.

Το μέλι που χρησιμοποιούμε είναι αυθεντικό Σφακιανό Μέλι από την οικογένεια Σαβιολάκη. Είναι θυμαρίσιο από τα Σφακιά της Κρήτης όπου είναι η προέλευση της Συνταγής. Είναι ο λόγος που αυτή η συνταγή ακόμα και αν τη φτιάχνουμε σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού, έχει απόλυτο  Σφακιανό χαρακτήρα!

Tips για σφακιανόπιτες:

  • Μπορείς να καταψύξεις τις πίτες πριν το τηγάνισμα, βάζοντας ανάμεσά τους αντικολλητικό χαρτί.
  • Μπορείς να βάλεις και πηχτόγαλο Χανίων για πιο έντονη “γεύση” Κρήτης αλλά και καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.
  • Αφήνεις την πίτα να ψηθεί τόσο όσο να αρχίσει να κουνιέται από το τηγάνι.
  • Η σφακιανή πίτα θέλει μέτρια φωτιά και πολλά γυρίσματα.
  • Το τυρί που θα βάλεις στην σφακιανή πίτα θα πρέπει να είναι στραγγισμένο, ειδικά αν είναι κάποιο μαλακό τυρί.
  • Το τυρί δεν θα πρέπει να είναι παγωμένο όταν έρθει σε επαφή με το ζυμάρι.
  • Πέρνα τον ανθότυρο από την σίτα. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τα εξογκώματα καθώς ανοίγεις την πίτα.
  • Στο τηγάνι βάλε λάδι αλείφοντας με χαρτοπετσέτα.Είναι πιο ασφαλές καθώς θα είναι σίγουρο πως δεν θα πέσει παραπάνω ποσότητα.

IMG_7330

Υλικά:
½ κιλό αλεύρι για κάθε χρήση Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ
4 κουταλιές ελαιόλαδο Cretanthos
½ κουταλάκι αλάτι
1 ποτηράκι τσικουδιά
1 ποτήρι νερό
½ κιλό μυζήθρα
150 ml χλυαρό νερό
Σφακιανό μέλι ΣΑΒΙΟΛΑΚΗΣ (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
Για να κάνεις τη ζύμη για την σφακιανή πίτα ανακατεύεις σε ένα μπολ το αλεύρι, την τσικουδιά και το νερό μέχρι να πάρεις μια μαλακή ζύμη. Στην συνέχεια την αφήνεις να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Φτιάχνεις μπαλάκια μυζήθρας  και μπαλάκια ζυμαριού και κλείνεις ένα μπαλάκι μυζήθρας μέσα σε κάθε μπαλάκι ζυμαριού. Μόλις φτιάξεις τα “πουγκιά” τα βάζεις σε μια πάνινη πετσέτα. Τα αφήνεις για 10 λεπτά για να τραβήξουν υγρασία και μετά το πιέζετε σιγά σιγά για να ανοίξουν τα πιτάκια μας. Ψήνεις τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι χρησιμοποιώντας μια χαρτοπετσέτα για να βάλεις λάδι στο τηγάνι. Οι σφακιανές πίτες σερβίρονται ζεστές περιχυμένες με μέλι και ρακή.

Κάνε την συνταγή Bήμα-Βήμα

ΒΗΜΑ 1ο

Για να κάνεις τη ζύμη για την σφακιανή πίτα ανακατεύεις σε ένα μπολ το αλεύρι, την τσικουδιά και το νερό μέχρι να πάρεις μια μαλακή ζύμη. Στην συνέχεια την αφήνεις να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

IMG_7217

ΒΗΜΑ 2ο

 Φτιάχνεις μπαλάκια μυζήθρας  και μπαλάκια ζυμαριού. Για να κάνεις τα μπαλάκια μυζήθρας κλείνεις το τυρί στο χέρι σου και το πιέζεις στην παλάμη σου. Το ίδιο κάνεις και για τα μπαλάκια ζυμαριού.

IMG_7222

ΒΗΜΑ 3ο

Κλείνεις ένα μπαλάκι μυζήθρας μέσα σε κάθε μπαλάκι ζυμαριού. Μόλις φτιάξεις τα “πουγκιά” τα βάζεις σε μια πάνινη πετσέτα. Τα αφήνεις για 10 λεπτά για να τραβήξουν υγρασία και μετά το πιέζετε σιγά σιγά για να ανοίξουν τα πιτάκια μας.

IMG_7233

ΒΗΜΑ 4ο

 Ψήνεις τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι χρησιμοποιώντας μια χαρτοπετσέτα για να βάλεις λάδι στο τηγάνι.

IMG_7208 IMG_7205

ΒΗΜΑ 5ο

Οι σφακιανές πίτες σερβίρονται ζεστές περιχυμένες με μέλι. Συνοδεύονται περίφημα με ρακή.

IMG_7264 IMG_7303 IMG_7345

meli sfakiano

Το Σφακιανό μέλι που χρησιμοποιήσαμε και έκανε την συνταγή 100% Σφακιανή:

sfakiano meli

Κείμενο/έρευνα/φωτογραφίες Ηλέκτρα Αστέρη
electraasteri.gr



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

3 comments

  1. Οι Σφακιανές πίτες είναι απλά “πεντανόστιμες”. Κι αν τις φας στα Σφακιά είναι “όνειρο”!
    Πολύ ωραία παρουσίαση και αναλυτικές φωτογραφίες. Συγχαρητήρια!
    Αν το επιτρέπετε, να αναφέρουμε ότι το Σφακιανό μέλι υπάρχει διαθέσιμο για αγορά στο mycretangoods.com

Leave a Reply to Κλειώ Σουρανάκη Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*