Quote

Στρούντελ με μήλο

IMG_7967

Στρουντελ! Λαχταριστό στρούντελ το οποίο είναι γερμανικό πασίγνωστο γλυκό. Το συγκεκριμένο γλυκό έχει πολλές και διαφορετικές εκδοχές. Τα πιο γνωστά είδη στρούντελ είναι εκείνα με μήλο (Apfelstrudel),  με κρέμα γάλακτος (Millirahmstrudel) και  με γλυκό μαλακό τυρί (Topfenstrudel). Άλλοι τύποι στρούντελ μπορεί να περιλαμβάνουν βύσσινο (Weichselstrudel), κερασιά, γεμιστά καρυδιά (Nussstrudel) και βερύκοκο. Πάμε να δούμε την δική μας φανταστική εκδοχή με μήλα.

Για την ζύμη:
1/4 κιλό αλεύρι για κάθε χρήση ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΜΑΝΝΑ
1 αυγό
150 ml γάλα
2 κουταλιές ελαιόλαδο ARISTON
1 κουταλιά λευκό ξηρό κρασί
1/4 κουταλάκι αλάτι Ιμαλαίων SALTIC
λίγο έξτρα αλεύρι για το ζύμωμα

Για την γέμιση:
60γρ τριμμένη φρυγανιά
150 γρ ζάχαρη
100 γρ βούτυρο
2 μήλα KIKU
1 λεμόνι
1 σφηνάκι κονιακ
½ κουταλάκι κανέλα ΜΠΑΧΑΡ
1 μπολ άχνη ζάχαρη ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΜΑΝΝΑ (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

Βάζεις αλεύρι, αλάτι, κρασί και το αυγό σε ένα μπολ  και ανακατεύεις. Ρίχνεις το γάλα , ανακατεύεις και αφήνεις να ξεκουραστεί αφού το σκεπάσεις με μία πετσέτα.

Για τη γέμιση: Καθαρίζεις και κόβεις τα μήλα. Τα βάζεις σε ένα μπολ και ρίχνεις χυμό λεμονιού ( για να  μη μαυρίσουν) , κανέλα, κονιάκ και τα 2/3 ζάχαρης. Λιώνεις το βούτυρο . Στο μισό ρίχνεις τη φρυγανιά και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανοίγεις το ζυμάρι και το απλώνεις στην πετσέτα αφού ρίξεις πρώτα λίγο αλεύρι. Το ανοίγεις λίγο ακόμα στην πετσέτα μέχρι και τις άκρες ( να είναι λεπτές) και απλώνεις το υπόλοιπο βούτυρο με ένα πινέλο. Απλώνεις στο φύλλο τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και από πάνω το μήλο με το λικέρ χωρίς τα υγρά. Διπλώνεις λίγο τις τρεις από τις τέσσερις πλευρές και χρησιμοποιώντας την πετσέτα το τυλίγεις. Το βάζεις σε ταψί με λαδόκολλα, το αλείφεις με λιωμένο βούτυρο. Ψήνεις στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά σε χαμηλή θέση στο φούρνο. Αφού ψηθεί πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

IMG_8006

INFO:

  • Η παλαιότερη συνταγή στρούντελ χρονολογείται από το 1696, σε ένα χειρόγραφο στη Βιβλιοθήκη της Βιέννης.

  • Σύμφωνα με το μύθο ένας τελειομανής μάγειρας της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας έλεγε πως η ζύμη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτή ώστε κάποιος να μπορεί να διαβάσει ένα ερωτικό γράμμα αγάπης μέσα από αυτή.

  • Το Strudel στα γερμανικά σημαίνει δίνη.

  • Το ζεστό στρούντελ θα έκανε πολύ καλή παρέα σε μια μπάλα παγωτό και έτσι θα ήταν το τέλειο επιδόρπιο σε ένα επίσημο γεύμα.

  • Ο καλύτερος τρόπος για να σερβίρουμε τα στρούντελ είναι ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Η ποσότητα ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσεις εξαρτάται από το πόσο γλυκό το θέλεις αλλά και από το πόσο ώριμα και γλυκά είναι τα μήλα.

  • Το πόση κανέλα θα βάλεις εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο στο αν σου αρέσει η γεύση της.

  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πριν του ρίξουμε μπόλικη άχνη και κανέλα.

  • Για να κλείσει καλύτερα το στρούντελ αλευρώνεις την πετσέτα για να έχει αντίσταση -και να μην κλείνει το ζυμάρι-, βάζεις επάνω το ζυμάρι και το ανοίγεις με τα δάχτυλά σου.  Έπειτα βάζεις μέσα την γέμιση και τυλίγεις.

IMG_7962

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ:

Παρόλο που λένε ότι ο απαγορευμένος καρπός είναι πιο γλυκός, συνήθως σαπίζει και πιο γρήγορα. Abigail Van Buren, 1918-2013, Αμερικανίδα αρθρογράφος

Ερώτηση κοινού του επεισοδίου:
Μπορώ να κάνω το στρούντελ με άλλα φρούτα;

Και βέβαια μπορείς να κάνεις το στρούντελ με άλλα φρούτα. Επίσης μπορείς να το κάνεις και αλμυρό βάζοντας μέσα τυρί , αλλαντικό και ότι άλλο βάλει ο νους σου.

IMG_7978

 



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*