Ακούμε καθημερινά για πολλές νέες υπερτροφές που κατακλίζουν την αγορά και μας υπόσχονται θαυμαστά αποτελέσματα αν τις αγοράσουμε και τις καταναλώσουμε. Πολλές από αυτές φτάνουν στην Ελλάδα από την κάθε γωνιά του πλανήτη και κάποιες δεν έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσει προϊόν διατροφής στην διάρκεια της ιστορίας. Υπάρχουν όμως κάποιες άλλες υπερτροφές που βρίσκονται κυριολοκτικά μπροστά στα μάτια μας αλλά δεν τις εκτιμάμε όπως θα πρεπε. Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα ξερά σύκα.
Τα Σύκα είναι μία τροφή σε απόλυτη αφθονία στην Ελλάδα. Το μόνο κακό είναι ότι αν δεν καταναλωθούν φρέσκα την συγκριμένη περίοδο του χρόνου που ωριμάζουν (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) σαπίζουν και πάνε χαμένα. Ο μόνος τρόπος να τα αξιοποιήσουμε είναι κάνοντάς τας μαρμελάδα ή καταναλώνοντάς τα ξηρά όλο το χρόνο. Τα ξηρά Σύκα πάντα ήταν ένα κλασικό παραδοσιακό Ελληνικό σνακ. Τα τελευταία χρόνια όμως, λόγως της αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες και την επέλαση των ζαχαρώδων σνακ στην αγορά, τα ξερά σύκα έχασαν την θέση που κατείχαν, και κάτι τέτοιο είναι κρίμα αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν σε αφθονία και σε άριστη ποιότητα στην Ελλάδα.
Υπάρχουν λαοί που αγαπούν τα ξερά Σύκα πιο πολύ από εμάς. Τόνοι εξάγονται κάθε χρόνο σε Αμερική, Καναδά και Γερμανία. Εκεί αναγνωρίζουν τις θρεπτικές και γευστικές αρετές των ξερών σύκων, κάτι που ήρθε η ώρα να “ξαναμαθουμε” στην Ελλάδα. Λέω “ξαναμάθουμε” επειδή κάποτε ξέραμε και καλά μάλιστα! Στην αρχαία Ελλάδα τα ξερά Σύκα αποτελούσαν βασική πηγή απλών σακχάρων στην διατροφή των Ελλήνων. Ζάχαρη δεν τρώγανε. Η γλυκιά γεύση στην διατροφή τους προερχόταν κυρίως από σταφύλια (πετιμέζι), μέλι και σύκα. Το πολύ σημαντικό όμως με τα Σύκα είναι οι διατροφικές του αρετές.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΥΚΟΥ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τα ξηρά σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες A,B,C και σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο και σίδηρο.
Με 100 γραμμάρια ξερά σύκα μπορούμε να πάρουμε περίπου 10% της ενέργειας που χρειαζόμαστε τη μέρα και παράλληλα το 7% των αναγκών σε πρωτεΐνες , το 17% σε ασβέστιο, 30% σε σίδηρο και μαγνήσιο και ποσοστά γύρω στο 5% σε βιταμίνες, όλα απαραίτητα για την καλή διατήρηση της χημικής ισορροπίας του οργανισμού και της κυτταρικής λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι οι θερμίδες αυτές δεν είναι κενές! Περιέχουν και σημαντικές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών που είναι απαρραίτητα για τον οργανισμό μας.
Επίσης, τα ξηρά σύκα περιέχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων αφού μέσω αυτών καθαρίζουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Η ιδιότητά τους να δεσμεύουν την χοληστερίνη που προσλαμβάνεται από άλλες τροφές έχει σαν αποτέλεσμα να την απομακρύνουν από τον οργανισμό προτού αυτή απορροφηθεί , διατηρώντας την τελικά σε χαμηλά επίπεδα. Εκατό γραμμάρια ξηρών σύκων περιέχουν 6-7 γραμμάρια φυτικών ινών τη στιγμή που η ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη ινών προερχόμενη από διάφορες πηγές είναι 20-35 γραμμάρια.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί και η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών σύκων σε ασβέστιο, η οποία φτάνει αυτή του γάλακτος του οποίου 100 γραμμάρια μπορούν να καλύψουν 17% των ημερήσια συνιστώμενων αναγκών. Πολλοί νομίζουν ότι ασβέστιο μπορείς να πάρεις μόνο από γαλακτοκομικά. Η αλήθεια είναι όμως ότι υπάρχει άφθονο και σε πολλές φυτικές τροφές. Μία από αυτές είναι τα Σύκα. Αν είσαι φυτοφάγος ή νηστεύεις, μην ξεχνάς να τρως ένα σνακ με ξερά σύκα καθημερινά.
Λόγω της υψηλής υπακτικής αξίας χρησιμοποιούνται στη φαρμακολογία ως φυτικό-φυσικό υπακτικό έναντι άλλων χημικών σκευασμάτων. Με άλλα λόγια, η ποσότητα μικροθρεπτικών στοιχείων που περιέχουν τα Ξερά Σύκα τα κατατάσουν ως υπερτροφές με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν καθαρά και αδιαμφισβήτητα τη σημαντική διατροφική αξία του ξηρού σύκου, ενός εύγευστου , θρεπτικού και υγιεινού προϊόντος , το οποίο με την κατάλληλη συλλογή , τη φυσική αποξήρανση, την επεξεργασία χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα και φυσικά την επιμελημένη συσκευασία, μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.
Συκιές στον Πολύλοφο Μεσσηνίας:
Τα ξερά Σύκα είναι συγκεκριμένη ποικιλία. Η ξήρανση ξεκινάει απο το δέντρο. Οι ώριμοι καρποί μερικώς αποξηραμένοι πέφτουν στο έδαφος και απο εκεί τους μαζεύουν οι συκοπαραγωγοί. Στη συνέχεια αποξηρένονται για 2-3 μερες στην ήλιο και πάνε στις εγκαταστάσεις της Συκικής όπου γίνεται απεντόμωση, καθαρισμός και συσκαυασία.
Δείτε και ένα βίντεο σχετικό με τη συγκομιδή των ξερών Σύκων:
Να και εδώ στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Συκικής στην Καλαμάτα. Η Συκική είναι η Οργάνωση Παραγωγών Ξηρών Σύκων της Πελοποννήσου που έχει σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας των συκοπαραγωγών, η οποία επιτυγχάνεται με τη συστηματική και προγραμματισμένη ανάπτυξη της καλλιέργειας της συκιάς.. Μάθετε περισσότερα για την Συκική εδώ.
Τα ξερά Σύκα μπορόυν να καταναλωθούν σκέτα ή σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς. Μπορείς εύκολα να τα πάρεις μαζί σου σε σχολείο, γραφείο ή εκδρομή. Μπορείς επίσης να τα χρησιμοποιήσεις σε φαγητά και γλυκά. Υπάρχουν άπειρες ιδέες και συνταγές. Πάρε μία γεύση εδώ και αν θες μερικές συνταγές, τσέκαρε τα παρακάτω.
Κέικ σύκου
Μαρμελάδα Σύκο δίχως ζάχαρη
Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.
Ευχαριστώ!
Ευτύχης Μπλέτσας
Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.
Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!