Τέλεια Τσουρέκια!


Μία από τις πιο κλασικές πασχαλινές συνταγές είναι το τσουρέκι! Αν θες να φτιάξεις στο σπίτι είναι απλό. Χρειάζεσαι μόνο λίγο χρόνο και όρεξη! Η διαδικασία είναι εύκολη αλλά θέλει υπομονή στο να αφήνεις την μαγιά να κάνει τη δουλειά της στα ενδιάμεσα στάδια! Δες τη συνταγή μας και καλό Μαγείρεμα!

IMG_8954

Υλικά
1 κιλό αλεύρι Χρυσό (πολυτελείας) Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ
30 γρ. ξερή μαγιά ή 100 γρ. νωπή μαγιά
6 μέτρια αβγά
1 ποτήρι νερού ζάχαρη (250γρ)
1 φλιτζάνι τσαγιού λιωμένο βούτυρο
1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
1 κουταλιά μέχλεπι
1 κουταλιά κακουλέ
Λίγο αλάτι

Προετοιμασία μαγιάς:
Διαλύεις τη μαγιά με ½ φλιτζάνι τσαγιού χλυαρό νερό και λίγο αλεύρι για να γίνει πολτός πυκτός. Αφήνεις το μίγμα  σκεπασμένο σε ζεστό χώρο (30°C) για 1 ώρα περίπου μέχρι φουσκώσει.

Ζύμωμα:
Όταν φουσκώσει η μαγιά, προσθέτεις τα αυγά χτυπημένα με τη ζάχαρη, το γάλα χλυαρό, λίγο αλάτι, το μαχλέπι και το κουκαλέ κοπανισμένα, Στη συνέχεια ρίχνεις και το αλεύρι τμηματικά.

Λιώνεις το βούτυρο. Ζυμώνεις καλά τη ζύμη και μετά προσθέτεις τμηματικά το λιωμένο βούτυρο. Αφήνεις σκεπασμένη τη ζύμη σε ζεστό χώρο (30°C) μέχρι να φουσκώσει για 1-2 ώρες.

Όταν φουσκώσει η ζύμη, πλάθεις πλεξούδες ή κουλούρες. Βάζεις τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολα και τα αφήνεις να φουσκώσουν για 30 λεπτά, σε ζεστό χώρο (30°C). Στη συνέχεια τα αλείφεις με κρόκο αβγού και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 25-30 λεπτά.

Τιπ: Τον κρόκο αβγού που θα χρησιμοποιήσεις για να αλείξεις τα τσουρέκια, τον διαλύεις ελαρώς με 2 κουτλιές νερό.

 

IMG_8951

IMG_8958 IMG_8960

IMG_8961 IMG_8968