Quote

Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα

Η Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα κρύβει πολλές δυσκολίες στην προετοιμασία της. Μία καλή συμβουλή είναι να μη τη γεμίσεις επειδή δυσκολέυεις πολύ τα πράγματα. Για να πετύχεις γεμιστή γαλοπούλα και να τρώγεται και η γαλοπούλα αλλά και η γέμιση, χρειάζεται μεγάλη μαεστρία και εμπειρία. Καλύτερα να φτιάξεις τη γαλοπούλα μόνη της και τη γέμιση με τα συκωτάκια ξεχωριστά. Με τις συμβουλές της παρακάτω συνταγής θα μπορέσεις να φτιάξεις μία γαλοπούλα που όχι μόνο δε θα περισσέψει επειδή σε όλους θα αρέσει, αλλά δε θα χρειάζεται και υπερβολική ποσότητα μαγιονέζας για να νοστιμήσει και να φαγωθεί.

.

ΥΛΙΚΑ:

1 Γαλοπούλα

Για τη μαρινάδα:

5 λίτρα ζωμό λαχανικών

1 φλιτζ. Αλάτι

½ φλιτζ. Μαύρη Ζάχαρη

Στρογγυλά πολύχρωμα πιπέρια

Καρυκεύματα:

½ ξερό Κρεμμύδι

1 Μήλο

2-3 Σύκα

1 ξυλάκι Κανέλλας

Αποξηραμένο Τσίλι

Δεντρολίβανο

Δάφνη

Αστέρι γλυκανίσου

Φτιάχνουμε το μείγμα ανακατεύοντας 5 λίτρα ζωμό λαχανικών, 1 κούπα αλάτι, ½ κούπα μαύρη ζάχαρη και 1 κουταλιά μπιλάκια πολύχρωμα πιπέρια. Το βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο.

Νωρίς την ημέρα του μαγειρέματος ή από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε για 6-8 ώρες τη γαλοπούλα και το μείγμα σε μεγάλο κουβά μαζί με 5 λίτρα κρύο νερό (με πάγο). Στη μέση της διαδικασίας (όταν περάσουν δηλαδή 3 ώρες) τουμπάρουμε τη γαλοπούλα μέσα στον κουβά.

Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε πλατύ ταψί χωρίς τοιχώματα.

Γεμίζουμε την γαλοπούλα με τα καρυκεύματα για να δώσουμε γεύση. Ακόμα και αν δε βάλουμε γέμιση όπως συνηθίζουν πολλοί, η κοιλιά της γαλοπούλας δε χρειάζεται να μείνει άδεια!

Βάζουμε μέσα:

– 1 ξυλαράκι κανέλας, δεντρολίβανο, δάφνη, ένα αστέρι γλυκάνισου, αποξηραμένο τσίλι, 2-3 σύκα

– Μισό κρεμμύδι και 1 μήλο (σε φέτες) που έχουμε βάλει για 3 λεπτά στο microwave σε σκεύος μαζί με νερό.

Φορμάρουμε το τρίγωνο από αλουμινόχαρτο στην κοιλιά της γαλοπούλας και το αφήνουμε στην άκρη (θα χρειαστεί αργότερα αλλά καλύτερα να κάνουμε το τώρα που η γαλοπούλα είναι κρύα)

Τοποθετούμε θερμόμετρο στη γαλοπούλα (ιδανικό το probe thermometer)

Βάζουμε γαλοπούλα στο φούρνο με τα πόδια μέσα επειδή θέλουν περισσότερο ψήσιμο και το κρέας δε στεγνώνει εύκολα.

Πλένουμε χέρια (έχουν ακουμπήσει ωμή γαλοπούλα)

Ψήνουμε αρχικά για 30 λεπτά στους 250 για να έχουμε μία υπέροχη καφέ τραγανή κρούστα.

Μετά βάζουμε το τρίγωνο αλουμινόχαρτου για να μην καεί η επιφάνεια.

Κατεβάζουμε θερμοκρασία στους 175 και ψήνουμε μέχρι να δείξει το θερμόμετρο 82 βαθμούς. Δε μας νοιάζει η ώρα αλλά η θερμοκρασία. Θα χρειαστεί περίπου 2-3 ώρες ανάλογα με το μέγεθος της γαλοπούλας.

Αποφεύγουμε δια ροπάλου τον πειρασμό να ανοίξουμε το φούρνο για να χαζέψουμε το δημιούργημά μας όσο μαγειρεύεται!

Όταν πιάσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία, βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά και σερβίρουμε. Κόβουμε τη γαλοπούλα στο τραπέζι.



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

2 comments

  1. Είσαι θεός… Σε παρακολουθούμε κάθε βράδυ, αργά, στις επαναλήψεις… Δεν υπάρχεις – δεν παίζεσαι… Είσαι μοναδικός, και κάνεις τέλεια αυτό που κάνεις δίνοντας του ταυτότητα κι υπογραφή…Κρίμα που σταμάτησε η εκπομπή… ακριβή παραγωγή αλλά άξιζε τον κόπο… Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις. (Το γυαλί όμως σου πάει γάντι!) ps. Αν δεν μου πέτύχει το (γαλο)πουλί, κάηκες!!! Φιλιά και να μείνεις πάντα μες στην τρέλα και την καλή χαρά!

    • Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Αν δε σου πετύχει το γολοπούλι, πρώτα κάηκε αυτό και μετά εγώ! 😉 καλές γιορτές!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*