Quote

ΖΕΑ COMEBACK

Πριν το σλόγκαν «Είμαστε ό, τι τρώμε» γίνει ξανά της μόδας, χιλιάδες χρόνια πριν, ο Ηρόδοτος μίλαγε με τα καλύτερα λόγια για την Ζέα, το αρχαίο δημητριακό που υποσκελίστηκε, για εμπορικούς λόγους, από το σιτάρι και το ρύζι!  Πρόσφατα, άρχισε να γίνεται ξανά της μόδας, αφού είναι ένα δημητριακό που χωνεύεται πιο εύκολα μίας και έχει χαμηλή ως και μηδαμινή περιεκτικότητα σε γλουτένη*.  Μέχρι 100 χρόνια πριν, ήταν το πιο διαδεδομένο δημητριακό στην περιοχή μας! Μήπως πρέπει να το ξαναθυμηθούμε;

zea

ZEA: Ο Μαγνήτης της Ζωής

Το σιτάρι ήταν ένα δημητριακό που δεν καλλιεργούνταν στην αρχαία Ελλάδα. Φύτρωνε στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και το έφερναν από κει τα ελληνικά πλοία, για ζωοτροφή. Το δημητριακό που καλλιεργούνταν ευρέως στην χώρα μας ήταν η ζέα ή ζεία. Μοιάζει πολύ με το σιτάρι εξωτερικά αλλά έχει διαφορετική θρεπτική σύσταση (λέγεται μάλιστα ότι η θεά Δήμητρα κρατάει ζέα στις απεικονίσεις της, όχι σιτάρι!) Η πόλη της Αθήνας ονομαζόταν ζείδωρος γιατί τα εδάφη της χάριζαν απλόχερα στους κατοίκους το ντόπιο δημητριακό. Ακόμα, η μαρίνα της Ζέας, στον Πειραιά ονομάστηκε έτσι επειδή από κεί γινόταν η διακίνηση της ζέας ή ζείας. Με αυτή, οι Έλληνες, μέχρι και τις αρχές του 20ου αι. έφτιαχναν το ψωμί τους. Στις αρχές του ’30 εξαφανίστηκε μυστηριωδώς! Πολλές θεωρίες συνομωσίας έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτήν την εξαφάνιση – η πιο απλή εξήγηση είναι ότι ήταν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα της εποχής έκαναν το σιτάρι να υπερισχύσει. Όποια κι αν είναι η αιτία εμάς μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η θρεπτική της αξία!

Θαμμένος διατροφικός θησαυρός

Ζέα δεν βρίσκουμε πλέον εύκολα στην Ελλάδα. Σε μια πρόχειρη έρευνα μου στο Διαδίκτυο, βρήκα αλεύρι Ζέας μόνο από το Αγρόκτημα Αντωνόπουλου. Στα μαγαζιά με βιολογικά τρόφιμα μπορείτε όμως να βρείτε εύκολα faro ή emmer. Eίναι η ζέα στα Ιταλικά και τα Γερμανικά. Μην μπερδευτείτε! Η ζέα δεν είναι το dinkel ούτε το spelt.

Η ζέα έχει αρχίσει να ξαναγίνεται γνωστή τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην Ιταλία, μπορείς να την βρεις εύκολα σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Φτιάχνουν ριζότο με ολόκληρο σπόρο farro ή το χρησιμοποιούν μέσα σε σούπες αντί για ρύζι. Όλα τα προϊόντα που παράγονται από την ζεία είναι πιο εύγευστα, γιατί η ζεία περιέχει μεγάλες ποσότητες μαγνησίου. Γι΄ αυτό κάποιοι την ονομάζουν και Μαγνήτη της Ζωής! Δεν είναι όμως μόνο πιο εύγευστα αλλά και πιο θρεπτικά.  Η ζεία έχει ένα μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, που προωθεί την ευεξία και την καλή υγεία.

Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτείνες από το σιτάρι.

Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο, από τα υπόλοιπα δημητριακά

Περιέχει βιταμίνες A, B, C και Ε,

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη*, γι΄ αυτό είναι πιο εύπεπτη

Ρυθμίζει καλύτερα την γλυκόζη στο αίμα, γι΄ αυτό είναι ιδανική για διαβητικούς

Ιστορικός Εμπαιγμός (;)

Tο μοναδικό ιστορικό δοκίμιο υπάρχει στην Ελλάδα, σχετικά με την ζεία, δημοσιεύτηκε την δεκαετία του ΄70  με τίτλο Ιστορικός Εμπαιγμός.  Ο συγγραφέας του Γιώργος Αύφαντής, προβληματίζεται σχετικά με τα συμφέροντα που έκαναν την ζέα να αναφέρεται ακόμα και στα λεξικά ως ζωοτροφή, εξηγεί την ιστορική της σημασία και το αρχαίο δημητριακό με το σιτάρι. Για παράδειγμα, αναφέρει πως και το σιτάρι και η ζεία περιέχουν πρωτεΐνες που βοηθούν την μνήμη, αλλά είναι εντελώς διαφορετικές οι μεν από τις δε. Η γλουτένη, που περιέχει το σιτάρι «δημιουργεί ίσχυράν μνήμην, αλλά περιορισμένην, διότι συγκολλά περισσότερες πρωτεΐνες των απαιτουμένων και περιορίζει τό απόθεμα αυτών. Αποτέλεσμα είναι να περιορίζει την μνήμην εις πολύ λίγες εικόνες. Έτσι καταστρέφει τήν φαντασίαν και τό δημιουργικό πνεύμα. Είναι δε εγκληματική, διότι έμμεσα καταστρέφει τήν ύγείαν και τό πνεύμα, τήν πρόοδον και τον πολιτισμόν του ανθρώπου. [..] Είς τόν εγκέφαλον ώς πρωτεΐνη στηρίξεως κολλά ισχυρά τις πρωτεΐνες τής μνήμης μέ αποτέλεσμα, ό,τι παραστάσεις και ιδέες έβίωσεν τό παιδί είς τήν ήλικίαν 3-7 ετών, όσο λανθασμένες καί άν είναι, όσο πιό δυνατές και ξεκάθαρες αποδείξεις περί πλάνης του και άν του παρουσιάσεις αργότερα, δεν πρόκειται ώς ενήλικας να άπορρίψη τις αποθηκευμένες μνήμες και δοξασίες του περί θεού, πολιτικής, κ.λπ.»

Σύμφωνα με τον κύριο Ανυφαντή, το αρχαίο αυτό δημητριακό περιέχει λυσίνη, που βοηθάει στην βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης δεν φράσει τις αρτηρίες, καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και τις φλεγμονές που χρονίζουν στον οργανισμό.

Ανεξερεύνητος γαστρονομικός χάρτης

Τι συμβαίνει λοιπόν με την ζέα; Μιλάμε για ιστορικό εμπαιγμό, για διατροφικό θησαυρό ή για έναν ανεξερεύνητο γαστρονομικό χάρτη που πρέπει να ανακαλύψουμε από την αρχή; Δεν ξέρω τι συμπεράσματα βγάλατε εσείς, εμένα όμως μου άνοιξε η όρεξη! Πάω να φτιάξω συνταγές με αλεύρι ζέας! Θα σας κρατήσω ενήμερους για τις γευστικές μου ανακαλύψεις!

Περισσότερες πληροφορίες για την Ζέα καθώς και συνταγές θα βρεις στο zeagreek.com

*Σημαντική Σημείωση: Γιατροί και γεωπόνοι συγκαταλέγουν τη Ζεία στα απαγορευτικά για όσους πάσχουν από Κοιλιοκάκη. Λέγεται ότι έχουν διαφορετικού είδους γλουτένη που είναι ανεκτή από όσους εχουν απλη δυσανεξια σε αυτή αλλά όχι από όσους έχουν κοιλιοκάκη. Εκτός αυτού ο ευρωπαικος κανονισμος για τα αλλεργιογονα υποστηριζει ακριβώς το ιδιο και τα ζυμαρικα Ζεας απο το κτημα Αντωνοπουλου υποχρεωθηκαν απο τον ΕΦΕΤ να αποσυρουν την ετικέτα “χωρις γλουτενη”.

Ευχαριστώ πολύ την Στέφη Αρέλη για τις πληροφορίες. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για διατροφή χωρίς γλουτένη για άτομα με κοιλιοκάκη, επισκευθείτε το παρακάτω ιστολόγιο: Η καθημερινότητα μας χωρίς ΓλουτένηΜην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

10 comments

 1. ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από ύποπτα κέντρα που προσπαθούν να ελέγξουν τη διατροφή μας, παρασύροντας και αρκετούς αγρότες, να βαφτιστούν τα δίκοκκα σιτάρια σαν σιτάρι ζέας και τα προϊόντα από δίκοκκο σιτάρι σαν προϊόντα ζέας. Όσον αφορά το δίκοκκο σιτάρι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υποψιασμένοι αφού όπως αναφέρει ο κατεξοχήν ειδικός στην Ελλάδα Νίκος Σταυρόπουλος, ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ και τέως Προϊστάμενος της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, υπάρχουν περίπου πάνω από 15.000 ποικιλίες διεθνώς (4.253 δείγματα στο Μεξικό, 1.486 στην Αιθιοπία, 619 στις ΗΠΑ, 493 στη Ρωσία, 282 στην Ιταλία, 172 στην Ουκρανία, 123 στην Ινδία και 111 στην Ιαπωνία κλπ).

  Έχει διαπιστωθεί από επίσημες γεωπονικές, γενετικές και ιατρικές έρευνες ότι το δίκοκκο σιτάρι αντιπροσωπεύει ένα ετερογενές είδος με μεγάλες διαφορές τόσο ως προς τη διακύμανση των πρωτεϊνών όσο και ως προς την τοξικότητα των προλαμινών-γλουτένη από ποικιλία σε ποικιλία. Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρχει ταύτιση ποικιλιών κάτω από τον γενικό όρο ??δικοκκο σιτάρι??. Τα δίκοκκα που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν είναι τα παλιά ντόπια σπόρια αλλά σπόρια βελτιωμένα, σπόρια εργαστηρίου των οποίων ο γενετικός κώδικας κόβεται και ράβεται όπως οι σποροπαραγωγικές εταιρίες θέλουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους (ντόπια σπόρια απαγορεύεται να διακινηθούν). Αυτά τα ??βελτιωμένα?? σπόρια δίκοκκου σιταριού καθώς και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά όχι μόνο δεν είναι συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά αντίθετα προκαλούν μεγάλη τοξικότητα και τις περισσότερες φορές είναι πιο επικίνδυνα από τα κοινά σιτηρά.

  Σύμφωνα με την επίσημη θέση της ΚΕΣΠΥ και του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΙΤΗΡΩΝ που εξέτασαν τα ??πιστοποιημένα?? δίκοκκα σιτηρά μας ενημερώνουν ότι δεν πιστοποιούνται από κανέναν επίσημο και υπεύθυνο κρατικό φορέα ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΔΙΚΟΚΚΑ ΣΙΤΑΡΙΑ ΑΛΛΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΟ ΣΙΤΑΡΙ CEMETO. ΒΛΕΠΕ ΕΚΠΟΜΠΗ http://webtv.lamiastar.gr/index.php?view=videos&video_id=1383212632

  Αυτή η εκπομπή έγινε κατόπιν πίεσης του κόσμου, της ΚΕΣΠΥ και του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΙΤΗΡΩΝ για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να σταματήσει η σύγχυση και η παραπληροφόρηση που επικρατούσε γύρω από τα δίκοκκα σιτάρια γιατί η κατάσταση είχε άρχισε να γίνεται άκρως επικίνδυνη παραπλανώντας αγρότες και θέτοντας σε κίνδυνο τη υγεία των καταναλωτών.

  Την προηγούμενη εβδομάδα είχε προηγηθεί στημένη εκπομπή για τα δίκοκκο σιτάρι (ΖΕΑ) με τον ομότιμο καθηγητή Γραβάνη Φώτη-εκπρόσωπο των μεγάλων συμφερόντων και πλέον όψιμο παραγωγό ??πιστοποιημένου βελτιωμένου?? δίκοκκου σιταριού και προϊόντων. ΒΛΕΠΕ ΕΚΠΟΜΠΗ http://webtv.lamiastar.gr/index.php?view=videos&video_id=1412872687

  Τον τελευταίο καιρό επιστρατεύτηκαν ορισμένοι διαπλεκόμενοι καθηγητές (κυρίως συνταξιούχοι) από τους αλευροβιομηχάνους, τους ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΛΟΥΛΗ) και τις μεγάλες εισαγωγικές εταιρίες κατακλύζοντας εφημερίδες και τηλεοράσεις δίνοντας μία σοβαροφάνεια και επιστημονικοφάνεια προσπαθώντας να μας πείσουν ότι τα δίκοκκα σιτηρά είναι το ελληνικό προϊστορικό δημητριακό ζέας, αποκρύπτοντας όμως σκόπιμα από τους αγρότες και τους καταναλωτές την επίσημη επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση και έρευνα καθώς και συμπεράσματα από πάμπολλες γεωπονικές, βιοιατρικές και κλινικές μελέτες από τα επίσημα ερευνητικά κρατικά κέντρα, πανεπιστήμια και νοσοκομεία.

  Όπως από το Τμήμα Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, την GRA-CQE ερευνητική μονάδα για την ποιότητα των δημητριακών, το Τμήμα Γαστρεντερολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας, το Γενικό Νοσοκομείο Ρώμης, Τμήμα Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Ρώμης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*